Udgivet i Blog

Analyse: Luxembourgs resultater for VM 2022-kvalifikationen

Af Luxembourg.dk

Luxembourg er ikke den største nation, ej heller den største fodboldnation. Landet har blot lidt over 600.000 indbyggere. Med mægtige naboer som Tyskland og Frankrig må en lille nation kende sin strategisk kloge plads.

Ligesom vi hjemme i Danmark elsker alliancer som EU, Nato og FN er også den lille nation i midten af Europa begejstret for disse.

I fodboldens vilde verden har de store alliancer dog ikke meget betydning, når den lille nation Luxembourg kæmper mod sine store naboer. Det kunne man igen se under Luxembourgs VM-kvalifikation.

Den lille nation mod kæmperne

Vi kender alle fablerne om den lille mand eller lillebror, der kæmper mod sin tyranniserende storebror og vinder. Hvordan den lille person kan chokere og brillere over sin store tyran. Lidt ligesom da vi for snart 30 år siden sejrede over mægtige Tyskland i EM-finalen.

Desværre er denne smukke historie ikke en dagligdags begivenhed. For desværre gik det for Luxembourg, som det plejer at gå dem under kvalifikationerne til de to store turneringer – EM og VM. De fik ikke kvalificeret sig.

Overraskende er det bestemt ikke. Det er derimod overraskende, at en nation som Island har kunnet kvalificere sig til både EM og VM, en nation med under halvdelen af Luxembourgs indbyggertal.

Dog så Luxembourgs chancer faktisk nogenlunde ud i år, hvorfor der kan være årsag til en skuffelse over deres præstation. Læs mere om Luxembourgs fodbold og fodbold VM på linket.

Spinkelt håb slukkes

Luxembourg kom i gruppe A. Her bestod gruppen af:

  • Qatar
  • Serbien
  • Portugal
  • Irland
  • Azerbaijan

Umiddelbart ikke den stærkeste gruppe. Qatar spillede med i gruppen af mere symbolske årsager, da nationen som værtsnation til VM 2022 selvfølgelig er automatisk kvalificeret. Derfor bliver gruppen altså en mindre.

Den klare favorit i gruppen var naturligvis vinderne af EM 2016, Portugal. Selvom Ronaldo er kommet på den anden side af 35, spiller han stadig på absolut verdensklasse.

Serbien var umiddelbart ikke nogen stor favorit. Nationen kvalificerede sig hverken til EM 2016 eller VM 2018. Dog har de spillet virkelig godt fodbold og viste sig faktisk at vinde gruppen.

Irland ville sammen med Serbien være kandidat til at snuppe andenpladsen. Irland skuffede dog stort.

Azerbaijan er ikke det største fodboldnation og et landshold, som Luxembourg skal slå.

Skulle Luxembourg blande sig i toppen af gruppen, var der derfor Irland og Serbien, de skulle vippe af pinden. I Luxembourgs første opgør mod Irland lykkedes det endda at tage sejren med 1-0.

Serbien og Portugal fik den lille land dog aldrig skovlen under. Så selvom de lykkedes med at banke Azerbaijan både på ude- og hjemmebane, kunne det altså kun blive til 3 sejre.

En historisk tredjeplads glippede

Luxembourg endte på en fjerdeplads. Hvilket i og for sig ikke er skuffende, da nationerne over den er stærke konkurrenter.

Årsagen til skuffelsen kan dog komme af, at kvalifikationen startede så fantastisk ud for Luxembourg, som den gjorde. Ud af de tre første kampe vandt de 2. Den tredje kamp var mod Qatar, så i princippet vandt de deres to første kampe, hvilket de ikke har gjort i en kvalifikation til VM i over 50 år.

Det var nok kun de færreste og største fans, som virkelig troede på, at Luxembourg kunne blive blandt de to bedste i gruppen. Men langt flere troede og håbede på, at de kunne tage en historisk tredjeplads. Nationen har nemlig aldrig endt som nummer tre i en kvalifikation til VM.

Her kommer så den helt store skuffelse. Tredjepladsen kunne Luxembourg have sikret sig, hvis de gjorde succesen fra anden runde efter og slog Irland. Desværre endte det med bank på 3-0 og en skuffende gåtur hjem fra hjemmestadionet, Stade de Luxembourg.